Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Berdasarkan Akta Hakcipta 1987:
Dilarang untuk mencetak, mengulang siar, mengambil, mencuri, menciplak, dan sebagainya tanpa izin daripada penulis.Hak cipta blog adalah terpelihara (Kenyataan ini hanya untuk penulisan saya dalam subjek 'karyaku' kerana melibatkan penghantaran ke media cetak.Penulisan lain tiada akta halangan.Dialukan penyebaran)

Wednesday, February 02, 2011

::Tahajjud..Semakin ku Tinggalkan::


Bismillahwalhamdulillah...

Mengimbau zaman kemahasiswaan..dunia pertarbiyyahan menekan hebat aspek kerohanian,kekuatan dalam...solat malam..Manis detik bersama sahabat2 berlumba-lumba ingin merebut cinta Allah yang terbaik..berlumba-lumba dalam ibadah.

Lewat fitnah dunia menghukum, alasan penat dan kesibukan sering diberikan oleh diri kini. Solat malam semakin ditinggalkan..sekurang-kurangnya Tahajjud begitu berat ujiannya. Mencari kembali kekuatan itu, sedikit demi sedikit..istiqomah...aku meminta kepadaMu kurniakanlah aku kekuatan..Ya Rabb

Sungguh Nabi s.a.w. solat malam hingga kedua tapak kakinya merekah. Dalam satu riwayat Aishah berkata kepada Nabi s.a.w.: “Mengapa engkau melakukan hal ini wahai Rasulullah, padahal Allah telah mengampuni dosa-dosamu yang telah lalu dan yang akan datang.” Baginda bersabda: “Apakah aku tidak ingin menjadi hamba yang sangat bersyukur?”
(Hadis riwayat Imam al-Bukhari di dalam Shahih al-Bukhari)

Sekarang kita bandingkan amalan Rasulullah s.a.w. ini dengan diri kita sendiri yang bergelumang dengan dosa dan amat kurang sekali melakukan ibadah kepada Allah s.w.t. untung nasib belum dipastikan samada Syurga atau Neraka. Kenapa kita tidak mahu bersungguh-sungguh dalam melaksanakan solat tahajjud ini? Adakah kita menganggap diri kita sebanding atau lebih baik daripada Rasulullah s.a.w.?

“Sesungguhnya orang-orang yang bertaqwa adalah ditempatkan di dalam beberapa taman Syurga, dengan matair-matair terpancar padanya. (Keadaan mereka di sana) sentiasa menerima nikmat dan rahmat yang diberikan kepadanya oleh Tuhan mereka. Sesungguhnya mereka di dunia dahulu adalah orang-orang yang berbuat kebaikan. Mereka sentiasa mengambil sedikit sahaja masa dari waktu malam, untuk mereka tidur. Dan pada waktu akhir malam (sebelum fajar) pula, mereka selalu beristighfar kepada Allah (memohon ampun)”. (Surah al-Dzaariyaat ayat15-18)

Hinanya diri tanpa rahmat dan kasihMu..Daifnya diri tanpa quwwah dan iradatMu..Ya Rabbi,aku kembali kepadaMU...Amin

1 comment:

Arniwaty Abdullah said...

betul aimi...kt selalu mnjadikan ksibukan sbgai alasan...
natijahnya kt kdgkala mnjad smkin lemah...
thanx aimi..syg selalu...=)